27.9 C
Podgorica
28.09.2023.

Bajdenov boravak u Bruxellesu košta 2.368 eura po minuti!?

Američki predsjednik Joe Biden stigao je jučer navečer u dvodnevnu posjetu Bruxellesu, tokom koje će sudjelovati na summitima NATO-a i EU-a. Široka lepeza sigurnosnih mjera koje zahtijeva posjet zvaničnika jedne od najvećih svjetskih sila košta enormne iznose, prenosi Brussels Times.

Prema pisanju belgijskog lista Het Laatste Nieuws, Bidenov brzinski obilazak grada uključuje pratnju od čak 50 vozila i 500 do 1000 članova osoblja, a stajat će vrtoglavih 6,8 miliona eura. To bi značilo 142.080 po satu ili 2.368 po minuti.

U prijestolnicu Belgije doputovao je avionom Air Force One. Riječ je o Boeingu 747 s uredom, restoranom i teretanom, koji je u bazu Melsbroek sletio u srijedu navečer. Identičan avion letio je pored pravog Air Force Onea kako bi potencijalne teroriste naveo na krivi trag, jer je nemoguće znati u kojemu se nalazi američki predsjednik.

Zračni promet u Zaventemu i Melsbroeku bio je zatvoren nekoliko minuta prije i poslije slijetanja. Na pisti je Bidena dočekao belgijski premijer Alexander De Croo.

Među 50 vozila koja su ga pratila bilo je i vozilo hitne pomoći u kojemu se nalazi i svježa krv. Glavno vozilo, koje je također imalo svog ‘blizanca’, je Cadillac One, poznat kao Zvijer.

Teško oklopljena limuzina vrijedna milijun eura štite predsjednika i njegovu svitu od hemijskih napada i rakete te ima mogućnost ispaljivanja ručne bombe. Nakon limuzina slijede ostala vozila, među kojima su terenci Tajne službe s otvorenim prtljažnikom, koje agentima omogućuju da pucaju kadgod i gdjegod je potrebno.

Dio glavnog grada Belgije bio je hermetički zatvoren, a to je uticalo i na protok saobraćaja. Briselski prsten i cesta E40 bili su ispražnjeni kako bi mogao proći američki predsjednik.

Prošli su do američkog veleposlanstva, gdje je odsjeo sam predsjednik, dok je njegova pratnja smještena u hotelu. Proveden je temeljit pregled kanalizacijske mreže, a kante za smeće na strateškim točkama čuvaju policajci.

Zadnji posjet Bidena Bruxellesu bio je u junu 2021. godine kada se obratio NATO-u. Za njegova tadašnjeg posjeta bila su pripremljena tri helikoptera i 2.000 policajaca, dok su restorani i trgovine u susjedstvu zgrade NATO-a i američkog veleposlanstva morali biti zatvoreni osim ako vlasnici nisu pristali da njihove mušterije ulaze unutra u pratnji policije. Tako će vjerojatno biti i ove godine, piše Het Laatste Nieuws.

Biden napušta Bruxelles u petak i putuje za Poljsku.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime