13.9 C
Podgorica
24.02.2024.

ASP tužila CBCG zbog nedostavljanja podataka o transakcijama Prve banke

Akcija za socijalnu pravdu (ASP) podnijela je danas Upravnom sudu tužbu protiv Centralne banke Crne Gore (CBCG) zbog odbijanja da joj se dostave podaci o transakcijama između podgoričke Prve banke i jednog kiparskog pravnog subjekta, za period od 2007, pa do kraja prošle godine.

Bankarske aktivnosti, prema informacijama ASP, između Prve banke i kiparskog subjekta dominantno se vežu upravo za onaj vremenski period, kada je Prva banka bila izdašno pomognuta sa 44 miliona eura novca građana iz državne kase, kako bi bila spašavana od propasti i kada je bila pod posebnim mjerama nadzora od CBCG.

“Umjesto da odluči shodno Zakonu o slobodnom pristupu informacijama, u rješenju se CBCG poziva na poslovnu tajnu shodno Zakonu o statistici i na svoj interni akt o tajnosti, uz tvrdnju da se takve informacije koriste samo za statističke svrhe i da su s oznakom tajnosti ‘povjerljivo’. Pri tome se ne obrazlaže kako to tražena informacija predstavlja isključivo statistički podatak, ali ni kako poslije toliko godina, tj. počev od 2007. godine informacije o transakciji mogu da budu tajne, a imajući u vidu da je Zakonom o tajnosti podataka za podatke označene stepenom tajnosti ‘povjerljivo’ period tajnosti pet godina”, naglašavaju u NVO ASP.

Dodaju da je rješenje CBCG potpisao viceguverner Nikola Fabris, a ASP ga pred Upravnim sudom pobija zbog pogrešne primjene materijalnog prava i zbog povrede pravila postupka.

“Pored ovog rješenja, ASP će odvojenom tužbom pred Upravnim sudom napasti i rješenje, kojim se odbijaju podaci u vezi sa prometom računa za kontroverzni slučaj Abu Dabi Fond, a gdje se CBCG dijelom takođe poziva na statističke podatke, a pri tome daje pogrešnu pravnu pouku u vezi sa žalbom. To rješenje potpisuje sekretarka Savjeta CBCG Ljiljana Sekulić. ‘Ključevi’ za podatke o poslovanju Prve banke, koje je dugo vremena pod velikom lupom javnosti, godinama su bili u rukama bivšeg guvernera Radoja Žugića, pa su brojni podaci i dalje obavijeni ‘velom tajnosti’ i ‘pod okriljem su mraka’, što je izgleda i dalje slučaj”, zaključili su u ASP-u.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime