19.6 C
Podgorica
29.05.2024.

Artana Kurtija vratili u kaznenu evidenciju

Ministarstvo pravde poništilo je rješenje iz juna 2020. godine kada je iz kaznene evidencije obrisana presuda za bivšeg generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbjednost Artana Kurtija i njegovo ime ponovo upisala u taj registar, potvrđeno je “Vijestima” iz više izvora.

Direktorat za izvršenje krivičnih sankcija i kontrolu kaznene i prekršajne evidencije otvorilo je krajem marta upravni postupak za obavezan poništaj rješenja Ministarstva pravde od 8. juna 2020. godine kada je donijeta odluka da se Kurti izbriše iz kaznene evidencije za krivično djelo, kojim je pravosnažno osuđen odlukom Višeg suda u Podgorici u septembru 2009. godine.

Ministarstvo pravde je pokrenulo postupak obaveznog poništaja rješenja jer smatraju da su se “u skladu sa članom 100 Zakona o upravnom postupku stekli uslovi za pokretanje postupka po službenoj dužnosti”.

Artan Kurti u izjavi “Vijestima” ocijenio je da je odluka Ministarstva pravde – “skandalozna”.

“MP je današnjim rješenjem potvrdilo da ministar pravde Andrej Milović i načelnica Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju Dijana Šćekić su kao saizvršioci izvršili krivična djela falsifikovanje isprave, jer upravo u današnjem rješenju više ne stoji zavodni broj 01 ministra, koji je pisao u prethodnim aktima, nego stoji zavodni broj Direkcije UPI-0704-030/24-527. Dakle, sad stoji zavodni broj na koji sam upozoravao od pocetka shodno clanu 34 Uputstva o načinju vršenja kancelarijskog poslovanja UPI. Uz to, ponavljam, da ne može biti očigledne omaške u potpisu, pečatu i imenu i prezimenu, a upravo ministar pokušava da predstavlja da se radi samo o omašci potpisa faksimila, a ne i pečata i imena i prezimena i adrese”, navpdi Kurti.

On tvrdi da ministar pravde “nije dozvolio da izvrši uvid u spise predmeta shodno cl.16 i 68 Zakona o upravnom postupku kao i da angažuje punomoćnika shodno clanu 56 Zakona o upravnom postupku”.

“Pa su jasne namjere ministra pravde. Odluka je skandalozna, tako da će ministar imati prilike kroz razloge u tužbi i dopuni krivične prijave da uvidi svoju namjeru i da snosi krivičnu i građansku odgovornost. Upravo iznošenje podataka iz kaznene evidencije 9.11.2023. god na M portal, a prijava predata protiv službenica MP 10.11.2023, te sama okolnost kojom je odbačena prijava za navodno nezakonito brisanje, ukazuje na zlu namjeru i ličnoj ravni ministra pravde prema meni”, tvrdi bivši gerneralni inspektor ANB-a.

MP je 11. novembra prošle godine dostavilo krivičnu prijavu Specijalnom državnom tužilaštvu protiv bivše načelnice Direkcije za kaznenu i prekršajnu evidenciju Tanje Popović i nekadašnje generalne direktorice Direktorata za izvršenje krivičnih sankcija Nataše Radonjić, zbog rješenja kojim je Kurtiju izbrisana osuda iz evidencije.

Specijalni tužilac Zoran Vučinić je 11. marta donio rješenje o odbačaju krivične prijave navodeći da ne postoji osnovana sumnja da su počinile bilo koje krivično djelo koje se goni po službenoj dužnosti.

Vučinić je rješenjem o odbačaju obavijestio MP da SDT, shodno odredbi člana 139 stav 1 tačka 1 ZUP-a, cijeni da su ispunjeni uslovi za obavezno poništavanje rješenja kojim je Kurti u junu 2020. godine izbrisan iz kaznene evidencije, budući da je donijeto, kako se navodi, “u upravnom postupku iz stvari iz sudske nadležnosti, a rok za poništavanje rješenja je 10 godina od dana izvršnosti”…

Vlada je Kurtija sa mjesta generalnog inspektora ANB-a smijenila 9. novembra 2023. nakon čega je podnio tužbu Upravnom sudu zbog toga što smatra da je izvršna vlast to uradila na nezakonit način.

Upravni sud je poništio rješenje Vlade kada je Kurti razriješen dužnosti generalnog inspektora u ANB-u i predmet vratio Vladi na ponovni postupak.

Nakon toga, Vlada je ponovo donijela rješenje o razrješenju Kurtija pravdajući se da imaju “diskreciono pravo da imenuju i razrješavaju generalnog inspektora koji im je odgovoran za svoj rad”…

Artan Kurti je najavio novu tužbu zbog odluke Vlade tvrdeći da retroaktivno primjenjuju izmijenjeni Zakon o ANB-u, čije su promjene stupile nakon njegovog odlaska iz tajne službe.

- Oglasi-spot_imgspot_img
PutemVIJESTI
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime