17.7 C
Podgorica
25.05.2024.

Apelacioni sud: Tvrdnje Markovića neutemeljene, prepoznati smo kao najbolji sud u Crnoj Gori

Apelacioni sud smatra da su neutemeljene kvalifikacije Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT) koje se tiču rada tog suda, rekavši da su godinama, po izvještajima o radu, prepoznati kao najbolji sud u Crnoj Gori.

“Dana 26.i 27.03.2024.godine u medijima je objavljeno saopštenje Vrhovnog državnog tužilaštva povodom presude Vrhovnog suda Crne Gore, kojom je usvojen zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a u predmetu okrivljenog Veselina Vukićevića. U saopštenju je navedeno: ‘imajući u vidu da je u pitanju predmet jednostavne činjenične građe i pravnih pitanja izražavamo zabrinutost za odluke Višeg i Apelacionog suda u složenim predmetima’.

“Neutemeljena je kvalifikacija zabrinutosti VDT-a zbog rada Apelacionog suda Crne Gore, koja se zasniva na odluci kojom je zahtjev za zaštitu zakonitosti VDT-a usvojen. U konkretnom slučaju Apelacioni sud Crne Gore je rukovodeći se odredbama ZKP-a donio odluku, a u obrazloženju odluke je dao detaljne razloge za svoje stanovište. Vrhovno državno tužilaštvo je podnijelo vanredni pravni lijek za koji je imao zakonsko ovlašćenje, koji je u konačnom usvojen od strane Vrhovnog suda Crne Gore.

“Činjenica što je vanredni pravni lijek usvojen sama za sebe nikako ne upućuje na osnov za bilo čiju zabrinutost za dalji rad suda. Ovaj sud će i u budućem radu da donosi odluke rukovodeći se principima ispravnosti i zakonitosti, a VDT neka i ubuduće vrši svoju zakonsku nadležnost i koristi ovaj i druge vanredne pravne lijekove po odredbama ZKP-a protiv odluka Apelacionog suda Crne Gore, što je način da se još jednom provjeri ispravnost i zakonitost sudske odluke. Vanredni pravni lijekovi zato i postoje.

“Pozivamo VDT da se ubuduće uzdrži od iznošenja neutemeljenih kvalifikacija i senzacionalističkih izjava koje se tiču rada suda, jer kao organ pravosuđa ima obavezu i odgovornost da svojim radom, postupanjem, pa i javnim istupima i kritikama koje moraju biti argumentovane, doprinosi stvaranju ambijenta koji će omogućiti razvoj i jačanje nezavisnosti i integriteta sudstva, kao temeljnih vrijednosti na kojima počiva vladavina prava, kojoj je ovaj sud istinski posvećen u vršenju svoje nadležnosti.

“O kvalitetu rada ovog suda svjedoče godišnji izvještaji o radu po kojima je Apelacioni sud Crne Gore godinama unazad prepoznat kao najbolji sud u Crnoj Gori, a ne uspjeh VDT-a u postupku po vanrednom pravnom lijeku”, navodi se u reagovanju.

 

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime