27.8 C
Podgorica
14.06.2024.

Američkim ratnim avionom upravljala vještačka inteligencija

Obavljen je probni let aviona F-16 Američkog ratnog vazduhoplovstva kojim je upravljala vještačka inteligencija. Cilj američke vojske da do 2028. godine imaju 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi.

Probni let američkog aviona F-16 je obavljen u bazi Američkog ratnog vazduhoplovstva u Kaliforniji, gdje se trenira nova generacija vještačke inteligencije (VI), sa planom da SAD imaju flotu od 1.000 borbenih aviona kojima ne upravljaju ljudi do 2028. godine, prenose reporteri Asošijeted presa kojima je dato pravo da prisustvuju letu.

U letjelici kojom je upravljala vještačka inteligencija sjedeo je sekretar Američkog ratnog vazduhoplovstva Frenk Kendal kako bi pokazao da nema rizika, a kasnije je izjavio da je “sigurnosni rizik” da se leti bez vještačke inteligencije.

Avion F-16 pod nazivom “Vista” je, pod kontrolom vještačke inteligencije, letio brzinom od oko 880 kilometara na čas, izvodeći manevre u trci sa drugim avionom kojim je upravljao čovjek.

Kendal je na kraju leta izjavio da bi vjerovao sposobnosti VI da odlučuje o tome da li da koristi oružje u ratu, ali i da će uvijek biti ljudskog nadzora kada je riječ o upotrebi oružja.

Avion “Vista” funkcionište tako što najprije uči na osnovu više miliona podataka prikupljenih u simulatoru, nakon čega testira svoje zaključke u pravom letu.

AP navodi da Kina takođe ima VI avione, ali da ih i dalje ne testira izvan simulatora. Ovakvih probnih letova je bilo više od deset od prošle godine, a vještačka inteligencija uči toliko brzo da već počinje da pobjeđuje neke ljudske avione u takmičenjima.

Piloti su rekli za AP da su svjesni da možda treniraju svoju zamjenu, ali i da ne bi voljeli da se nađu u nebu protiv protivničke letjelice koju kontroliše vještačka inteligencija.

(RTS)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime