11.9 C
Podgorica
24.02.2024.

Američki Senat odlučuje o nezavisnosti Portorika

Portorikanci bi uskoro mogli da glasaju na referendumu o tome da li bi ostrvo trebalo da postane 51 savezna američka država ili da dobije neki drugi oblik političkog uređenja ukoliko Predstavnički dom SAD danas usvoji nacrt zakona koji može odobriti taj proces.

Komisija Predstavničkog doma odobrila je juče Zakon o statusu Portorika, otvarajući put za glasanje u Senatu, prenosi Rojters, javlja Tanjug.

Zakon postavlja uslove za održavanje referenduma, kao i za tri potencijalna samoupravna statusa Portorika, nezavisnost, punu američku državnost ili suverenitet sa slobodnim udruživanjem sa SAD.

Posljednja varijanta državne uprave je na snazi u Mikroneziji, Palau i Maršalskim ostrvima.

Portoriko, koji ima oko 3,3 miliona ljudi postao je teritorija SAD 1898. godine.

Od šezdesetih godina prošlog vijeka do danas održano je šest referenduma po ovom pitanju, ali oni nisu bili obavezujući.

Samo Kongres SAD može dati državnost.

„Posle 124 godine kolonijalizma, Portorikanci zaslužuju fer, transparentan i demokratski proces da konačno riješe svoj status“, napisala je na Tviteru predstavnica u kongresu Nidija Velaskez.

Ako predlog zakona prođe Predstavnički dom, biće potrebno 60 glasova u usko podijeljenom Senatu i potpis predsjednika Džoa Bajdena da bi postao zakon.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime