37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Alek Boldvin optužen za ubistvo iz nehata tokom snimanja filma

Glumac Alek Boldvin i osoba zadužena za izdavanje oružja na snimanju filma “Rđa”, Hana Gutierez-Rid optuženi su za ubistvo iz nehata prilikom snimanja tog filma 2021. godine, kada je smrtno stradala snimateljka Helina Hačins.

Tužiteljka Meri Karmek-Oltviz podigla je optužnicu poslije više mjeseci nagađanja da li ima dovoljno dokaza da je Boldvin počinio to krivično djelo, kada je, spremajući se za snimanje jedne scene, držao u ruci revolver koji je ispalio prave metke a oni su usmrtili Helinu Hačins, prenosi Glas Amerike.

U optužnici, u kojoj se Boldvin pominje kao glumac i producent filma, navodi se: “Samo na dan pucnjave, prema dokazima, u kratkom periodu prije ručka i prije vremena pucnjave, dogodilo se najmanje deset slučajeva nesmotrenog ponašanja i izostanka potrebne provjere, u šta ne spada Boldvinovo nesmotreno rukovanje pištoljem”.

Holivudski glumac je odbacio odgovornost za pucnjavu, navodeći da je otpustio sigurnosni mehanizam na pištolju, ali da nije povukao okidač, i da je posao Gutierez-Rid i drugih profesionalaca zaduženih za oružje bio da se postaraju da u pištolju nema pravih metaka.

Tužilaštvo će imati težak zadatak da ubijedi porotu da je Boldvin krivično odgovoran za tragediju na snimanju filma “Rđa”, smatraju pravni eksperti.

Gutierez-Rid izjavila je da je provjerila da li su meci koje je ubacila u pištolj bili “ćorci” prije nego što ga je predala prvom pomoćniku reditelja Dejvu Holsu. Hols je pištolj predao Boldvinu rekavši mu da u pištolju nema pravih metaka, navodi policija.

Hols je priznao krivicu za krivično djelo “nižeg stepena” i očekuje se da će sarađivati sa istragom.

On je 13. decembra svjedočio pred Biroom za bezbjednost radnika u američkoj državi Nju Meksiko kada je izjavio da je Gutierez-Rid predala pištolj Boldvinu, te da nikada nije rekao da je kopija revolvera Kolt predata Boldvinu – pištolj bez metaka.

Smjernice za bezbjednost vatrenog oružja u filmskoj industriji nalažu glumcima da pretpostavljaju da je pištolj koji koriste napunjen ćorcima. Bojeva municija je strogo zabranjena.

U novim dokumentima podnijetim sudu tužioci navode da su nesmotreni propusti u bezbjednosti pratile produkciju filma od početka. Oni kao propuste navode to što se Boldvin kao glumac nije pojavio na obaveznoj obuci za vatreno oružje prije snimanja, i da je u ulozi producenta odlučio da sarađuje sa Gutjerez-Rid koja nema dovoljno profesionalno iskustvo.

Boldvinov advokat Luk Nikas odbio je da komentariše tvrdnje optužbe i pozvao se na raniju izjavu da se radi o užasnom kršenju pravde protiv čega će se on i njegov klijent boriti i gdje će pobijediti.

“Boldvin nije imao razloga da vjeruje da je bio pravi metak u pištolju ili bilo gdje na snimanju. On se oslanjao na profesionalce sa kojima je radio”, navodi se u saopštenju advokata.

Sud će odlučiti da li ima dovoljno dokaza da se za ovaj tragičan slučaj pokreće sudski postupak, a donošenje odluke bi moglo da traje do 60 dana.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime