29.6 C
Podgorica
18.06.2024.

Albanija: Jedanaest optuženih zbog šverca 485 kg kokaina preko Bara

Tužilaštvo u Tirani zvanično je optužilo 11 osoba zbog šverca 485 killograma kokaina iz Kolumbije, preko Luke Bar do albanskog grada Fier. U pitanju je droga koja je zaplijenjena na jesen 2022. godine, a dopremljena je iz Kolumbije preko Luke Bar. Dio akcije u kojoj je razbijena ta kriminalna grupa bila je i crnogorska policija. Kokain je transportovan iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, do Luke Bar, u Crnoj Gori. Zatim je kopnenim putem dopremljen u Albaniju.

Tužilaštvo Albanije tereti bivšeg lokalnog funkcionera Viktora Červanakua i još desetoricu za trgovinu drogom iz Kolumbije.

Droga je otkrivena 24. novembra 2022. godine u stanu Viktora Červanakua, koji je posebno pretvoren u laboratoriju za kokain. Tužilaštvo tvrdi da su okrivljeni djelovali na organizovan način, i da bi, da je droga dospjela na crno tržište, vrijedjela 40 miliona eura.

Prema navodima iz tužilaštva, istragom je utvrđeno da je kokain transportovan iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, do Luke Bar, u Crnoj Gori. Zatim je kopnenim putem tovar dovezen u Albaniju 19. septembra 2022. godine.

“Supstanca je transportovana i sakrivena u teretu vještačkog đubriva, spakovanog i utovarenog u kontejner, koji je iz Kolumbije preko Luke Pirej, u Grčkoj, prevezen do Luke Bar u Crnoj Gori. Teret je kopnenim putem u Albaniju ušao 19. septembra 2022. godine i nakon što je tovaren ocarinjen u Tirani, prevezen je u selo Frakul e Madhe, kod Fiera, gdje je zapljenu narkotika izvršila policija”, saopštili su iz albanskog tužilaštva.

Nakon dolaska na odredište 485,5 kg kokaina, kriminalna grupa bi obezbijedila specijalizovana lica koja bi omogućila vađenje čistog kokaina, kojim bi se potom trgovalo.

Prema tužilaštvu, Nikolin Gjolena, Klajdi Vrioni (alias Klajdi Kodra), Viktor Červanaku i njegov sin Denilson Červanaku su ljudi koji su stvorili, organizovali i upravljali kriminalnom grupom za trgovinu drogom iz Kolumbije, dok su Zenel Červanku, Endži Ferhati, Redion Meši, Julian Malaj, Marildo Rona, Bledar Matoši i Kolumbijac Samir Rosales Rodrigez bili članovi ove kriminalne grupe.

Kod jednog broja okrivljenih, navedeno je, nađeno je i oružje, zbog čega je i to dio optužnice.

Uprkos nekim medijskim izvještajima da je istragom otkriveno 430 kilograma droge, tužilaštvo je pomenulo 485 kilograma kokaina.

Takođe, među optuženima nema crnogorskih državljana niti je sasvim jasno jesu li okrivljeni imali pomoć u Crnoj Gori.

Ova akcija je vođena pod kodnim nazivom “Port” u Crnoj Gori a “Konsistenca” u Albaniji.

Crnogorska policija precizirala je ranije da je kokain stigao 7. jula 2022. godine u Luku Bar iz kolumijske luke Buenaventura, brodom “Monte Cervino“, u kontenjeru sa organskim đubrivom.

Krajnja destinacija sadržaja kontejnera bila je Albanija dok je Crna Goru bila zemlja tranzita.

Nakon što je crnogorska policija uz pomoć carine otkrila kokain u kontejnerima, inspektori Sektora za borbu protiv kriminala su u saradnji sa crnogorskim tužilaštvom i kolegama iz Albanije procijenili da pošiljku drže pod nadzorom dok za nju ne dođe naručilac.

Ovo je drugi slučaj da je u Albaniji otkrivena laboratorija za kokain.

Polovinom 2015. godine jedna je otkriven u Sibrakeu u Elbasanu, gdje su uhapšena dvojica kolumbijskih državljana, hemičara koji su izvlačili količine kokaina pomiješanog u tečne hemikalije, uvezene iz Kolumbije.

(Portal RTCG)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime