34.9 C
Podgorica
22.06.2024.

Abazović PES-u: Među vama je poslanik kome je SDT blokiralo imovinu; Milović: Kako ne izađe na “skaj” nešto o meni?

Poslanici su počeli raspravu o izmjenama i dopunama Zakona o Centru za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu, izmjenama i dopunama zakona o državnom tužilaštvu, o Specijalnom državnom tužilaštvu i o oduzimanju imovinske koristi stačene kriminalnom djelatnošću.

Nikola Zirojević (SD) kazao je da Specijalno tužilaštvo prećutkuje afere sadašnje vlasti. Kazao je da je akter novih Sky prepiski Stevan Simijanović dogovarao svakakve kriminalne poslove po Crnoj Gori, a gostio ga je bivši premijer.

“Predlažem da ispred plenarne sale dobijemo i aparat za kokice. Trebaće nam, jedva čekam da uz kokice ispratim epilog nove Sky prepiske”, rekao je Zirojević.

Nakon kraće pauze, poslije 14 časova sjednica je nastavljena.

Polemika Pejovića i Abazovića

Boris Pejović (PES) rekao je da je Dritan Abazović, čelnik GP URA, obmanuo javnost, te da je baš lider GP URA išao na konferenciju o kriptovalutama, i tada nije govorio o kripto raju. Kazao je da Abazović nikada ne bi bio premijer da nije bilo glasova DPS-a.

“Iz Evrope sad, niko ni na državnom ni na lokalnom nivou nije koalirao sa DPS-om”, rekao je Pejović.

On je rekao da je Abazović optuživao PES da će da proda EPCG i pobjegne iz države…

“Prođe osam mjeseci i evo nas. Tu smo gospodine Abazoviću. Vi ste kršili Ustav i bježali od izbora. Vi ste jedini poslanik ovdje koji je na Sky aplikaciji. Pravite razne konstrukcije o mafiji a vi ste jedini poslanik na Sky”, rekao je Pejović.

On je kazao da je Abazović kršio ustav i zakone, bježao od izbora, da je glasao sa DPS-om i govorio na tribinama o kriptovalutama.

“I sada vi nama držite lekcije. Sve što imate za nekoga iz PES, predajte u SDT. Budite konkretni. Da bude svako procesuiran, iz svih stranaka, gdje ima osnova. To je vladavina prava”, rekao je Pejović.

Abzović je rekao da nije protiv inovacija, ali jeste protiv manipulacija.

“Pejoviću, kao da ste pod nekom hipnozom. Jeste, ja sam bio na tribinama i odvdje i van Crne Gore. Ja nisam protiv inovacija. Podržao sam da se da državljanstvo osnivaču Eterijuma. Mislio sam da je to dobro i marketinški za Crnu Goru. Ali sam protiv manipulacija i protiv da se kriptomati koriste kad nema dozvole za to”, rekao je Abazović.

Izjavio je da je kriptomat koji je postojao u Tivtu za vrijeme njegove Vlade zapečaćen kao nelegalan, a da su u prostorije kluba u kojem se nalazio dolazili i članovi PES-a ujljučujući i predsjednika PES-a.

“Vi manipulišete. Razumijem vašu situaciju, razumijem nervozu”, rekao je Abazović.

Lider GP URA kazao je ranije danas na sjednici da izvršna vlast mijenja zakon koji je omogućio da se isporuče rezultati i vraća tužilaštvo u doba Ivice Stankovića i Milivoja Katnića.

“Da nije bilo tog zakona, još bi Katnić bio na čelu SDT, štiitli bi se narko karteli”, kazao je Abazović.

Danas, rekao je, dolazi u parlament Andrej Milović, kičma Milojka Spajića, čovjek koji je dobio zadatak da štiti kriminalce.

“Taj čovjek je došao da nam soli pamet”, cijeni Abazović.

Abazović je rekao da je na sceni pokušaj da se zatvori državni parlament, a da se ključni zakoni donesu bez razmatranja i prava na izmjene.

“Sve je viđeno i razotkriveno”, rekao je Abazović.

Adžić je rekao da ministar obmanjuje javnost, i da Milović ne može da bude dio nikakve zajedničke grupe sa Novovićem.

“Vi ste čak pokušali da smijenite Novovićevog prvog saradnika, ali smo vas raskrinkali”, rekao je Adžić.

On je ponovio da novim rješenjima ministar ugrožava glavnog specijalnog tužioca.

Ministar Milović je rekao da po Adžiću i predstavnicima URA, Vladimir Novović radi sam protiv sebe i za interese mafijaških struktura. Kako kaže, ako Novović vodi grupu koja radi na tome da mafiju vrati na pozicije odlučivanja, onda “sam i ja dio te grupe”.

“Ja se radujem nastavku optužbi da Novović i tužioci rade za mafiju. Crna Gora jasno zna ko šta radi”, rekao je Milović.

On je naveo da se pojavljuju na Libertasu nove Sky prepiske gdje se sada ne navodi “brat Abaz” nego “kovrdžavi”.

“Što mene nema u tim Sky prepiskama gdje se navode poslovi s drogom i duvanom. Što nema Borisa Pejovića i Miodraga Lakovića. Drugi neka se vide. Obmana javnosti je da sam isključen odlukom Vlade sa sjednica Sudskog savjeta već je evropska preporuka, u kontekstu odnosa dvije grane vlasti, da ministar ne bude na sjednicama”, rekao je Milović.

Poslanik GP URA Filip Adžić rekao je da će se ta stranka svim silama boriti protiv mafije i korupcije. Naglasio je da rješenja koja se nude u predlogu zakona predstavljaju ozbiljan korak nazad. Kazao je da predlagači ugrožavaju rad Vladimira Novović, glavnog specijalnog tužioca.

“Tužilački savjet u mnogim zemljama EU ne postoji ili ima drugačije uloge nego što je to ovdje slučaj. Ministru pravde Vlada nije dozvolila da bude na sjednicama Sudskog savjeta jer su i sami shvatili da on nema nikakve veze sa pravdom i pravom”, rekao je Adžić.

Ministar pravde Andrej Milović obrazložio je predložene izmjene i dopune Zakona o državnom tužilaštvu.

Milović je istakao da se donošenju ovog zakonskog rješenja pristupilo u cilju jačanja samostalnosti, odgovornosti i efikasnosti Državnog tužilaštva i Tužilačkog savjeta.

Naglasio je da je svrha izmjena ovog propisa jeste unapređenje zakonskih odredbi koje se odnose na izbor državnih tužilaca i rukovodilaca državnih tužilaštava, njihovo upućivanje i raspoređivanje, ocjenjivanje i etičku i disciplinsku odgovornost, sastav i rad Tužilačkog savjeta, kao i usaglašavanje ovog zakona sa međunarodnim standardima i preporukama Venecijanske komisije i Evropske komisije.

“Doprinijeće se jačanju nezavisnosti, nepristrasnosti i odgovornosti pravosuđa”, istakao je on.

Zakon je, kaže Milović, usaglašen sa preporukama Venecijanske komisije, s Evropska komisija je dala pozivno mišljenje.

Poslanik Demokratske Crne Gore Boris Bogdanović kazao je da je SDT Vladimir Novović meta napada samo zato što se ne bavi trivijalnim stvarima.

“Zato što humanost ne naziva zločinom i ne hapsi protestante protiv vlade i vlasti i goni ih kao učinioce najtežih krivičnih djela”, kazao je Bogdanović.

“U ovoj državi Novović je pomoću pojedincima i grupama postao neprijatelj broj jedan samo zato što nije savio koljena pred kriminalcima i mafijom nego je zajedno sa bezbjednosnim sektorom razbio zidove nekažnjivosti za decenijama zaštićena lica”, kazao je Bogdanović.

Poslanik DPS Jevto Eraković je kazao da je veliki politički uticaj na rad tužilaštva.

“Vidimo ogroman politički uticaj politike kome je podložno tužilaštvo u Crnoj Gori”, kazao je on.

Eraković je poslao poruku tužilaštvu da brzo i efikasno rješavaju sve predmete i da nema potrebe da se odlažu u nedogled.

“Naša je poruka da ko god se ogriješio za zakon treba da odgovara za to”, poručio je Eraković.

Istakao je da oni koji su do juče bili veliki protivnici EU i NATO, danas prihvataju neke uslove koji bi ranije bili potpuno neprihvaljtivi.

Nakon rasprave uslijediće glasanje o razmotrenim predlozima akata.

Podršku zakonima su na današnjoj sjednici najavili poslanici Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Pokreta Evropa sad, Hrvatske građanske inicijativa, Bošnjačke stranke i Demokratske narodne partije.

Zakoni o kojima poslanici raspravljaju potrebni su za dobijanje Izvještaja o procjeni ispunjenosti privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 (IBAR).

Poslanici crnogorskog parlamenta završili su juče raspravu o zakonu o lobiranju, izmjenama i dopunama Zakonika o krivičnom postupku i zakona o sudovima i o Sudskom savjetu i sudijama.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime