15.9 C
Podgorica
25.05.2024.

Advokati Do Kvona: Nadamo se da se neće ugasiti svijetlo u crnogorskom pravosuđu

Advokati Do Kvona, Goran Rodić i Marija Radulović podnijeli su žalbu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici, koji je utvrdio da su ispunjene pretpostavke za izručenje kripto-tajkuna i Južnoj Koreji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

“Vrhovni sud Crne Gore je, suprotno imperativnim odredbama Zakona o krivičnom postupku, ukinuo pravosnažnu odluku o izručenju Kvona, čime je nezakonito proizveo ponovni postupak pred nižestepenim sudovima. Radi se o flagrantnom kršenju Zakona i obesmišljavanju pravila postupka, kojim se prikazuje čista primjena sile”, kazala je advokatica Marija Radulović Portalu RTCG.

Kako kaže, u ovom postupku, do sada, Apelacioni sud Crne Gore je prepoznavao očigledna kršenja Zakona i svojim odlukama štitio i Zakon i autoritet suda.

“U tom pravcu imamo ista očekivanja, da će se primjenjivati samo i isključivo Zakon, i da se neće ,,ugasiti svijetlo” u crnogorskom pravosuđu”, kazala je Radulovićeva.

Oni su, kako kažu, žalbu uložili zbog bitne ovrede odredbi krivičnog postupka, iz člana 386 Zakona o krivičnom postupku (ZKP) .

“Napominjemo da je došlo do pogprešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, iz člana 388 ZKP-a, a razlozi iz obrazloženja su nejasni, kontradiktorni, apsolutno neutemeljeni u zakonu, a sve u cilju primjene gole sile, kako bi se podržali neskriveni interesi prvostepenog suda i ministra pravde”, kazala je Radulovićeva.

Vrhovni sud je 8. aprila ukiuo je ranija rješenja Višeg i Apelacionog suda, i predmet vratio na ponovno odlučivanje Vrhovnom sudu.

Odluku i tome kome će kralj kripto valuta biti izručen: Južnoj Koreji ili SAD – u koje ga potražuju zbog milionskih kripto-prevara donjeće aktuelni ministar pravde Andrej Milović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime