37.8 C
Podgorica
19.07.2024.

Abazović: Vlada će istrajati u rasvjetljavanju slučajeva napada i ubistva novinara

Premijer Dritan Abazović uputio je čestitku povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore. Tom prilikom iskazao je poštovanje za nemjerljiv doprinos koji su novinari i novinarke tokom više od vijeka i po novinarstva u Crnoj Gori, uz nemala odricanja, pružili demokratizaciji i razvoju crnogorskog društva.

Saopštio je takođe, da ostaje pri ranije izrečenom stavu da su objektivno novinarstvo i slobodni mediji jasni pokazatelji demokratskog iskoraka jednog društva, te da je potrebno unaprijediti zakonodavni okvir koji će omogućiti zaštitu digniteta novinarske profesije i sigurniji ambijent za nesmetan, profesionalan i nezavisan rad medijskih poslenika u Crnoj Gori.

“Vlada na čijem sam čelu posvećena je ovom cilju”, istakao je premijer Abazović, uz podsjećanje da je Vlada tokom 2022. godine obezbijedila sredstva za podršku medijima u iznosu od oko 1.7 miliona eura.

Kako je naveo, Nacrtom zakona o medijima predviđa se, između ostalog, bolja zaštita novinarskih izvora, kao i povećanje finansiranja Fonda za podsticanje pluralizma i raznovrsnosti medija sa 0.09 odsto na 0,20 odsto tekućeg budžeta Crne Gore, odnosno sa sadašnjih skoro million eura na više od 2 miliona eura.

“Crna Gora, pored svih izazova, nezadrživo izrasta u državu jakih institucija, građanskih i medijskih sloboda i jednakih prava za sve”, poručio je premijer, naglasivši da će novinari i novinarke koji se nalaze na braniku daljeg društvenog progresa i evropske perspektive Crne Gore, u Vladi nastaviti da imaju odgovornog partnera.

“Partnera koji će istrajati u namjeri da nadležni do kraja rasvijetle sve slučajeve prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija”, naglasio je on.

Uz ponovljene čestitke povodom Dana novinara Crne Gore, premijer Abazović je ispoljio očekivanje da ćemo, na zadovoljstvo svih, zajednički svjedočiti daljem unapređenju položaja medijskih poslenika i uslova za još odlučniju borbu za istinu, pravdu i pravnu državu Crnu Goru.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime