7.9 C
Podgorica
21.04.2024.

Abazović u Tunisu: Radićemo da postanemo pridruženi član Frankofonije

Radićemo intenzivno na tome da postanemo pridruženi član Frankofonije jer će nam to omogućiti brojne političke, ali i ekonomske benefite, poručio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović koji prisustvuje 28. Samitu Frankofonije u Đerbi.

 

“Velika mi je čast i zadovoljstvo što predstavljam Crnu Goru na samitu Frankofonije u Tunisu. Ovo je jako značajno za našu državu iz razloga što je 88 država svijeta prisutno”, naveo je Abazović.

Naglasio je da je cilj da Crna Gora dobije podršku za kandidaturu za nestalnu članicu Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 2026. godine.

“S obzirom da je ovdje faktički pola svijeta, mislim da ovakve stvari povećavaju vizibilnost Crne Gore i omogućavaju da ona poruka koju želimo da pošaljemo, a to je poruka mira saradnje, ekonomskog progresa, zaista dopre do ljudi”, kazao je on.

Kako je poručio Abazović, i na bilateralnom nivou treba iskoristiti mogućnost da sa brojnim premijerima i predsjednicima država dođe do konkretnih ekonomskih benefita.

“Već smo se sreli sa premijerima Belgije, Luksemburga, nadam se da ćemo u toku dana imate i bilateralne susrete sa premijerom Jeremenijom, sa predsjednicima Tunisa i Francuske koji je ovdje glavni gost”, poručio je on.

Kako je kazao, smatra sasvim opravdanim da Crna Gora još snažnije zakorači u Frankofoniju i da pređe narednu stepenicu.

“Naredna stepenica je da budemo pridruženi član, a očekujemo da, kada zadovoljimo sve kriterijume, postanemo punopravan član. Imamo ambiciozan plan za naredni Samit i vjerujem da, uz diplomatsku mrežui i našeg ambasadora, možemo učiniti dosta toga”, zaključio je Abazović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime