24.9 C
Podgorica
13.07.2024.

Abazović: SNP može da ima zahtjeve ali oni moraju da budu u skladu sa evropskom agendom

lider Građanskog pokreta URA i mandatar za sastav nove vlade, Dritan Abazović ocijenio je da je odluka Glavnog odbora Socijalističke narodne partije da ta stranka počne pregovore o ulasku o manjinsku vladu istorijska.

Abazović je u razgovoru sa novinarima, na Osmomartovskom maršu u Podgorici, kazao da očekuje da bi uskoro mogli podnijeti Skupštini predlog da se izabere nova vlada.

On je pozdravio odluku Glavnog odbora SNP-a i istakao da je to veliki korak naprijed ka pomirenju u Crnoj Gori.

Šta god na kraju bilo, kako god na kraju izgledala vlada, formirala se ili ne, sinoćna odluka SNP-a je po mom sudu zaista istorijska. U Crnoj Gori do sada nije bilo situacije da je neka partija iz jednog spektra bila spremna na saradnju sa stranka iz drugog političkog spektra. Ovo što se trenutno dešava u Crnoj Gori je stvaranje temelja da na jednoj pomirenoj platformi nakon parlamentarnih izbora, kojih će svakako biti, Crna Gora može da ima vlast u kojoj neće postojati taktika da se traže izdajnici, ljudi koji ne mogu i koji mogu“, rekao je Abazović.

On je potvrdio da je URA sa SNP-om imala intenzivnu komunikaciju i da, što s enjega tiče, od večeras može da se pređe u novu fazu i razgovara konkretno o popunjavanju i strukturi vlade.

Ako će neko da nas povede u pregovore koji treba da traju mjesec, dva, u tome neću participirati. Svi će imati fer ponudu, svi će imati inkluzivnost, ali odluke zbog ukupnih okolnosti moramo donositi brzo“, prokomentarisao je Abazović.

On je kazao da očekuje da će u kratkom vremenskom periodu podnijeti Skupštini zahtjev za sazivanje sjednice na kojoj može da se izabere nova vlada.

Na pitanje o zahtjevima SNP-a da SD i SDP ne mogu ući u Vladu, Abazović je istakao da vlada mora da bude inkluzivna i da SNP može da ima zahtjeve, ali da zahtjevi moraju da budu u skladu sa evropskom agendom.

On je, govoreći o zahtjevima SNP-a prenijetim u medijima, podsjetio da je mnogo puta rekao da temeljni ugovor može i treba da se potpiše. Podsjetio je i da je posljednji popis u Crnoj Gori bio 2011. godine.

Mora da bude popisa. Zašto se stvara utisak kao da je to jedini prioritet? Prioritet vlade je deblokada evropskog puta i očuvanje fiskalne stabilnosti, naravno i priprema izbora”, rekao je Abazović.

Na pitanje da li je siguran u podršku DPS-a, Abazović je odgovorio da su se u razgovorima sa predstavnicima te stranke složili da je u ovom momentu manjinska vlada jedini zajednički imenilac koji može da se postigne.

Oni su rekli da su spremni da podrže manjinsku vladu, ja van tih kategorija nijesam spreman da razgovaram”, dodao je Abazović.

Komentarišući stav SNP-a da neće sa SD i SDP-om, on je kazao da je plan da se mire dva pola.

Sve što ću da radim dok god budem na javnoj funkciji jeste da mirim dva pola, da umjesto dvije imamo jednu Crnu Goru, to je naša politička misija”, poručio je Abazović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime