15.9 C
Podgorica
28.05.2024.

Abazović: Država je od trajekta za godinu dana prihodovala preko 8 miliona eura

Povodom prve godine od preuzimanja trajektne linije Kamenari – Lepetane, bivši predsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta URA (GP URA) Dritan Abazović oglasio se na svom Fejsbuk profilu.

On je kazao da je to bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države.

“Poštovani građani Crne Gore, sjutra (5. maja) se navršava tačno godinu dana od kada je država počela naplaćivati usluge trajektne linije Kamenari – Lepetane. Za taj period prihodovano je preko 8 miliona eura, tačnije 8.183.724 eura, zaključno sa 1. majem 2024. godine. Ukoliko oduzmemo fiksne troškove koji na mjesečnom nivou iznose oko 150.000 eura i naravno amortizaciju, čisti profit države odnosno JP Morsko dobro koji upravlja linijom, veći je od 4.000.000 eura u prvoj godini poslovanja. To je nevjerovatnih 20 puta više nego što je država dobijala kada je linijom upravljala privatna kompanija bliska bivšem režimu (plaćali oko 200.000 eura godišnje koncesije)”, napisao je Abazović.

Abazović je istakao da je država za godinu zaradila više nego za prethodnih 20 godina.

“Zamislite sada situaciju da je država kojim slučajem prethodne dvije decenije upravljala linijom, kolika bi zarada bila i šta bi sve moglo da se izgradi za taj novac. Posebno želim istaći da država Crna Gora u ovom trenutaku posjeduje osam svojih brodova, a da prije preuzimanja linije nije imala niti jedan brod u svom vlasništvu. Za očekivati je da ova godina bude još uspješnija u poslovnom smislu, jer pojedini troškovi koji su se javili usljed preuzimanja linije više neće postojat”, stakao je Abazović.

On se osvrnuo na svu propagandu koja je pratila odluku o preuzimanju trajktne linije te istakao da je to bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države

“Nakon velike propagande i galame, sa kojima smo se od samog starta suočili, ostaće zapisano da je ovo bio jedan od najboljih poslovnih poduhvata države, sa najbržim trendom povraćaja investicije. To je i najbolji odgovor na svaku tešku riječ koja je upućena 43. Vladi ili meni lično, jer je sada je svakome jasno zašto su se pojedinci i određene grupe grčevito borili da do ovoga ne dođe i da trajekt suprotno zakonu ostane u rukama privatnika”, kazao je Abazović.

Na kraju Abazović se zahvalio svima koji su dali doprinos u preuzimanju trajektne linije Kamenari – Lepetane.

“Imam obavezu da se zahvalim doskorašnjem predsjedniku borda direktora JP Morsko dobro Blažu Rađenoviću, od koga je i krenula cijela ideja, direktoru Mladenu Mikelju i svim zaposlenima u toj ustanovi, kao i ministarki Ani Novaković-Đurović i svim ostalim ministrima iz 43. Vlade Crne Gore na efikasnim odlukama koje su služile isključivo zaštiti nacionalnih interesa i punjenju državne kase. Posebnu zahvalnost dugujemo kompaniji “YU-BRIV” koja je nesebično i bez ikakve nadoknade ustupila svoj trajekt “Vasilije” na korišćenje svim građanima i tako spriječila obustavu saobraćaja uslijed neodgovornosti dotadašnjeg prevoznika”, napisao je Abazović.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime