26.7 C
Podgorica
16.06.2024.

Odović stavio rampu, turska kompanija ne može da gradi kule u Budvi

Direktorat za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture Ministarstva prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine poništio je idejno rješenje kojim je taj vladin resor prije dvije godine dao saglasnost turskoj kompaniji “Mia Investments” da gradi dvije kule od po 15 i 16 spratova na parceli ispred hala Jadranskog sajma, a cijeli postupak vratio na ponovno odlučivanje.

To je “Vijestima” potvrđeno iz više izvora.

Direktorat vladinog resora na čijem je čelu ministar Janko Odović obavijestio je Upravni sud da je postupio po Zakonu o upravnom postupku u vezi upravnog spora po tužbi Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva i donijelo rješenje kojim je poništeno rješenje Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma od 18. marta 2022. kojim je izdata saglasnost “Mia Investments” na idejno rješenje hotela sa apartmanima.

Nakon što prethodni ministri urbanizma Ratko Mitrović i Ana Novaković Đurović nijesu našli ništa nezakonito u prijavi gradnje hotelsko apartmanskog kompleksa “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, dvije kule ispred hala Jadranskog sajma, Sekretarijat za zaštitu imovine sredinom decembra prošle godine obratio se urgentnim dopisom novoimenovanom ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine Janku Odoviću zatraživši od njega da zaštiti interese metropole turizma.

“Obraćamo se urgencijom da svojim autoritetom pomognete u zaštiti interesa Opštine Budva i donošenju na zakonu zasnovanih odluka u vezi izgradnje na dijelu urbanističke parcele 26.1 u bloku 26a u zahvatu Detaljnog urbanističkog plana (DUP) Budva centar”, naveo je tada u dopisu sekretar za zaštitu imovine Budve Đorđe Zenović.

Kompanija “ Mia Investments” koja okuplja turske investitore uveliko je počela radove na izgradnji kula.

Iz nekadašnjeg Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kojim je rukovodila Novaković Đurović, “Vijestima” je još u julu prošle godine zvanično saopšteno da je prijava gradnje kompanije “Mia Investments” validna.

Zenović je podsjetio Odovića da se opštinski sekretarijat više puta obraćao resornom ministarstvu radi, kako je naveo “otklanjanja nepravilnosti u vezi sa prijavom gradnje”.

Pred Upravnim sudom se vodio postupak za poništaj rješenja Ministarstva održivog razvoja i turizma Direktorata Glavnog državnog arhitekte od 18. marta 2022. kojim je data saglasnost na idejno rješenje za izgradnju objekta na pomenutoj parceli.

Iz “Mia Investments” su Vijestima ranije dostavili dokumente da naknada za komunalno opremanje mješovitog modela hotela nije postojala do avgusta 2020. Tek nakon toga donijet je propis da se ona naplaćuje. Oni su prijavu podnijeli u maju te godine, te nijesu bili u obavezi.

Projektom koji je aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte, kojim je tada rukovodio Mirko Žižić, predviđena je bila gradnja hotela sa pet zvjezdica sa 144 standardne hotelske sobe i 208 apartmana na prodaju.

U proteklih nekoliko mjeseci više desetina apartmana je već prodata, o čemu svjedoče i tereti koji su upisani na praceli. Gradnja kula se realizuje na parceli od 8.500 kvadrata u vlasništvu kompanije “Safiro Beach”, koja je sa turskom firmom zaključila ugovor o zajedničkoj gradnji.

Krapović: Ispitajte projekat, Komnenić: Sve je ispitano višestruko

Pravni zastupnik kompanije “Mia Investments”, advokat Miloš Komnenić je krajem septembra prošle godine tokom medijske polemike sa tadašnjim poslanikom Demokrata, sada ministrom odbrane Draganom Krapovićem, ustvrdio da je prijava gradnje društva ‘Mia Investments’ Budva DOO samo od 2020. godine pregledana od tri različita ministra, troje državnih arhitekata i tri grupe različitih službenika Ministarstva.

Naveo je da projekat Riviera Montenegro, zajedno s konkretnim pravnim subjektima uključenim u njega, ‘Mia Investments’ Budva DOO, kao investitorom i ‘Safiro Beach Resort’ DOO, kao vlasnikom zemljišta, zajedno sa njihovim osnivačima i tokovima novca višestruko ispitan od strane različitih nadležnih organa Crne Gore, i to kako tužilaštva, tako i resornog Ministarstva.

S druge strane, Krapović je upozorio sve državne institucije zahtijevajući da preispitaju projekat najavljene gradnje solitera ispred hala Jadranskog sajma u Budvi, te najavio da će zatražiti odgovornost.

“Više puta sam se obraćao institucijama, ali i javnosti povodom kontroverznog projekta pod sadašnjim nazivom “Riviera Montenegro Hotel & Residences”, kažem sadašnjim nazivom jer se u ranijim fazama ovog, po mom skromnom sudu, kriminalnog projekta, nazivao prvo “Safiro Beach Resort”, pa onda i “MIA Budva”, što govori da se pokušava pobjeći od ovih naziva koji asociraju na nepočinstva bivših DPS vlada, Savjeta za privatizaciju, te opštinskih DPS vlasti Budve (OKG Budva). Naravno, razumljivo mi je da investitori sa Djevičanskih ostrva pokušavaju mijenjanjem naziva projekta da zbune javnost i institucije, ali gospodo, tako nešto neće proći”, naveo je Krapović.

Vijesti su još ljetos tražile od SDT-a da odgovori da li su ispitali navode Krapovića, ali nijesu dobile odgovor.

(Vijesti)

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime