19.9 C
Podgorica
18.06.2024.

Abazović sa Koglerom: Crna Gora model drugim državama zapadnog Balkana

Odluka da Austrija bude adresa prve zvanične posjete premijera, kada je riječ o zemljama Evropske unije (EU), govori o tome da tu zemlju prepoznajemo kao iskrenog prijatelja koji nam svestrano pruža podršku na ostvarenju našeg strateškog spoljnopolitičkog cilja – dobijanja punopravnog članstva u EU, rekao je predsjednik Vlade Dritan Abazović, prilikom susreta sa Vernerom Koglerom, vicekancelarom Austrije, prenosi portal RTCG.

Abazović, koji je boravio u zvaničnoj posjeti Austriji, u razgovoru sa drugim čovjekom njihove Vlade, ocijenio je odličnom saradnju između dvije države u svim oblastima i izrazio očekivanje da će se intenzivan politički dijalog između Beča i Podgorice nastaviti.

“Zapadni Balkan kao region ima veliki značaj za austrijsku vladu. Poželjeti dobrodošlicu premijeru Abazoviću u njegovoj prvoj zvaničnoj posjeti daje nam povjerenje u naše snažne veze sa regionom. Država koja je orijentisana ka evropskim vrednostima i pariskim klimatskim ciljevima, Crna Gora bi mogla da postane model za druge zemlje Zapadnog Balkana. Brza integracija regiona je važno političko pitanje koje brine austrijsku vladu“, izjavio je vicekancelar Kogler.

Abazović je, kako je saopšteno iz Vlade, istakao važnost pomoći koju Austrija pruža Crnoj Gori na planu evropskih integracija. Ona se ogleda, kako je naveo, u stalnoj tehničkoj pomoći našim institucijama, ukazivanjem na najbolje prakse i ustupanjem eksperata čiji je zadatak da pruže konkretnu pomoć u pojedinim pregovaračkim poglavljima.

“Evropske integracije za Crnu Goru nemaju alternativu i za to je Vlada čvrsto opredijeljena da do kraja istraje u svim reformama i da na taj način kvalitetno zatvori sva pristupna poglavlja i postane prva sljedeća članica EU“, kazao je Abazović.

Premijer je izrazio zadovoljstvo ekonomskom saradnjom sa Austrijom, posebno kada je riječ  o austrijskim direktnim investicijama u Crnoj Gori, koje su u periodu 2007 – 2020. iznosile ukupno 600 miliona eura.

- Oglasi-spot_imgspot_img
Poslednje vijesti
- Oglasi-spot_img
POVEZANE VIJESTI
- Oglasi-spot_img

POSTAVI ODGOVOR

Molimo unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime